Kafka: Foran Loven -  hypertekstualiseret af Elias Ole Tetens Lund


Anselm Kiefer: Seraphim

Anselm Kiefer: Seraphim, 1983–84. olie, strå, emulsion, og shellak på lærred,  (320.7 x 330.8 cm). Solomon R. Guggenheim Museum, New York.
Tekst af: Nancy Spector
,  the Solomon R. Guggenheim Museum
oversat og kommenteret af af Elias Ole Tetens Lund


Anselm Kiefer, født i Tyskland nogle få måneder før det endelige slag i 2. verdenskrig, voksede op og blev vidne til virkningerne af den moderne krigsførelse og opdelingen af hans hjemland. Han var også vidne til genopbygningen af den opdelte nation og dens kamp for fornyelse. Kiefer hengav sig til at udforske de sammenfiltrede mønstre i  tysk mytologi og historie, og hvordan disse bidrog til fascismens opståen. Han konfronterede disse stridsemner ved at bryde med æstetiske  tabuforestillinger og ved at genanvende sublimerede ikoner. For eksempel fotograferede han sig selv i "sieg heil-position" til sin Besættelsesserie i 1969. Efterfølgende malerier - uhyre landskaber og arkitektoniske interiører, ofte belagt med sand og strå - fremkalder Tysklands litterære og politiske arv. Med referencer til Niebelungen og Wagner, Albert Speers arkitektur og til Adolf Hitler.
   Seraphim er en del af Kiefers Engle-serie som behandler temaet åndelig frelse ved ild, en gammel forestilling, der blev perverteret af nazisterne i deres stræben for at skabe en rent arisk nation. I dette maleri forbinder en stige landskabet med himlen. Ved stigens fod ses en slange, der symboliserer en falden engel. Den refererer til ondskabens overherredømme på jorden.
    Ifølge en tekst fra det 5. århundrede  "Det himmelske hierarkis lære" er det seraferne, der "renser med ild og brændofre". Kiefer brugte ild til at skabe overfladen på billedet Seraphim, og det er tydeligt at spore, at han forbinder ilden med kunstens udfriende kræfter både i dette og i mange andre værker. Denne overensstemmelse blev tydelig i maleriet  Painting = Burning fra 1974, i hvilket omridset af en kunstners palet er lagt ind over en udsigt med den krigshærgede jord.  Den faktiske afbrænding af materialer, der er brugt i billedet Serafim antyder en mere tydelig læsning: Det latinske (og græske) ord, der er brugt til at beskrive et brændoffer, er "holocaust".
   
Kommentar:  Kiefer forlod Tyskland efter genforeningen 1991 og forlod de tunge tyske motiver, men det disse, der har tiltrukket sig opmærksomheden på de danske museer med Louisiana i spidsen. Kafka og Kiefer nærner sig de ubærlige temaer fra hver sin side. Kafka var ikke profet, og i det 20. århundrede var det noget nær latterligt at slå nogen op som profet. Alligevel har man i modernismen talt om Kunstneren som den, der kunne udtrykke centrale sandheder om verden.
Kafka kunne ikke profetere noget om Holocaust, men han var i stand til at udtrykke sig mangetydigt om det at være menneske i det moderne samfund. Han har sanset problemerne med de patriarkalske værdier og problemerne med identiteten i et Europa, der kaldte på masserne og de totalitære styreformer.


  •