Challot: flettede shabbat-brød

 

Ingredienser:
50 g gær
4 dl lunken vand
1 tsk. sukker
1 dl. olivenolie
2 æg
4 spsk. sukker
1 spsk. salt
1000 g hvedemel
1 æg til pensling
drys: blå birkes
og nigellafrø

Smuldr gæren i det lunkne vand og tilsæt 1 tsk. sukker.
Lad det stå i 5 minutter og rør rundt.
Tilsæt 400 g  hvedemel og rør godt rundt.
Tilsæt olien og rør godt rundt, til blandingen er emulgeret.
Tilsæt to æg og rør godt rundt.
Tilsæt 4 spsk. sukker og 1 spsk. groft salt og rør godt.
Tilsæt resten af hvedemelet og rør og ælt godt og længe.
Jo mere du ælter dejen, jo bedre bliver brødene.
Lad dejen ligge i ælteskålen med et fugtet viskestykke over for at hæve 45-90 min.

Tag dejen op og tryk den let sammen til en rund puld.
Skær den over i 4 lige store kvarte stykker.
Tryk de kvarte let sammen  og del dem en efter en i  tre "lagkagestykker".
Fold spidsen af hver trekant ind mod midten og rul pølser af dem.
Flet et brød af 3 pølser - i alt  4 brød.

Skær et lille stykke af hvert brød 
som  "afgift af en dej" = challa.
 

Mitzvah: velsignelse siges over challa: 
Ba-ruch  attah  ado-nai  elo-heynu  me-lech  ha-olam 
a-sher kid-shanu  ba-mits-votav   ve-tsi-vanu  
le-haf-rish  challah  min  ha-issah. 

Dejafgiften brændes.

Lad de 4 brød hæve på bagepladen under
et fugtigt viskestykke i 30 minutter. 
Derefter pensles brødene med æg og
de drysses med birkesfrø og nigellafrø og evt. lidt groft salt

Bag brødene midt i ovnen ved 200 grader  i  30 minutter

  opskriften er en videre fortolkning efter RAM-BACH s.19

ETL