1:  præsentation af kunstneren   Ron B. Kitaj 
Den amerikansk-britisk-jødiske kunstner Ron B. Kitaj tilsluttede sig i begyndelsen af 1980'erne en gruppe malere, der alle var optaget af at geninføre figurmaleriet efter en periode, hvor mange kunstnere havde forudsagt maleriets død.
 

Kitaj er fascineret af verdens direkte fysiske påvirkning. Hans værker er efterbilleder af den gruvækkende oplevelse, at verden er blevet gjort til kroppe af kød..... Kitaj ser monstre på grund af kødet.

For Kitaj repræsenterer Holocaust den afgørende begivenhed i det 20. århundredes europæiske historie...

Overgrebet skete på initiativ af de enkelte som bærer ansvaret for deres handlinger. Kitaj  opfatter deres motiver belastet af grusom seksualitet.... 

Om Kitaj's malemåde: han er udpræget moderne i den måde han lægger malingen på - nogle billeder har farven fortyndet så meget, at den nærmer sig akvarel, på andre tværer han den ud over malegrunden med ekspressionistisk  hast.

Han erklærer sin modernitet gennem sine direkte lån fra andre kunstnere - Ezra Pound og T. S. Eliot påvirkede  ham tidligt - og mange malerier fra hans studieår på  Royal College of Art i London rummer collageelementer - en slags visuel version af Eliots sproglige pasticher.
Til londonskolen hørte foruden Kitaj også Francis Bacon, Lucian Freud og Franz Auerbach.

oversat fra Gina Maranto's artikel  på netsite: http://www.glyphs.com/art/kitaj

ide og tekst af Ole Tetens Lund